Foto Galeri

‘Kümelenme’ turizmin geleceğine ışık tutuyor

880

 

Alanya turizm işletmecileri, sektörün rekabetçiliğini yükseltmek üzere “Küme Analizi” toplantısında bir araya geldi. Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nin (ALTİD) sahipliliğinde Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi’nin ortaklığında, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından finanse edilerek yürütülen  “Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”ne Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası da (ALTSO) iştirakçi olarak katkıda bulunuyor.

Toplantıya, Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Sayın, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İbrahim Güngör, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Suat Çavuşoğlu, Skal Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı, Alanya Belediyesi Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu ve Letonya Fahri Konsolosu Nurkan Şaşmaz, öğretim görevlileri ve turizmciler katıldı.

“AKTİF KATILIM GEREKTİREN BİR ÇALIŞMA”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Sayın, yapılacak çalışmayla Alanya’da kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli çözümler aramayı hedeflediklerini söyledi. Sayın, “Bu teknik ve bilimsel bir çalışma fakat aynı şekilde reel sektörün içindeki turizm sektörünün aktörlerinin aktif katılımını gerektiren bir çalışma. Dolayısıyla klasik bir fildişi kule çalışması amaçlanmıyor. Bu nedenle sizleri buraya kadar yorduk ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“İYİ SONUÇLAR ORTAYA ÇIKACAK”

Sonra söz alan ALTİD Başkanı Sili, “Proje, Alanya turizminin mevcut durumunun tespitinin yanı sıra gelecekte neler olmalı, neler yapılmalı gibi konularda beyin fırtınası oluşturuyoruz. Turizmle alakalı her sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin de bulunduğu bir çalışma grubu oluşuyor. Bu anlamda bir araya gelelim ve bir rapor ortaya koyalım. Alanya HEP Üniversitesi akademik bir bakışla konuya yaklaşıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi konunun iştirakçilerinden birisi. Bu anlamda iyi sonuçlar ortaya çıkacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

“ÇEŞİTLİ DALGALANMALAR VAR”

Kaymakam Özdemir de “Yapılmaya çalışılan akademik katkı sektöre farklı bir yön verecektir diye düşünüyorum. Olabildiğince objektif ve net verilerle eğer sektörün bir röntgeni çekebilir, geçmişten günümüze son 50 yıllık profilini adım adım ortaya koyabilirsek bundan sonraki kısmı kendini daha net gösterecektir. Sektör çok fazla müdahaleye gelen bir sektör değil. Zaten kendi içerisinde kendi dinamikleriyle kendi yolunu bulan ve bu yolda ilerleyen bir sektör. Buna karşın küresel kıyasıya rekabet var. Küresel rekabet içinde de çeşitli dalgalanmalar var. Zaman zaman hepimizin moralini bozan, zaman zaman bizleri ümide boğan bir karakterdeki bölgemizin en önemli sektörü. Yapılan çalışmanın en azından kendi üniversitemiz tarafından yapılıyor olmasının ve BAKA’nın bu projeye gönülden ve maddi destek veriyor olmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

‘ALANYA TURİZMİN GÖZBEBEĞİ’

Prof. Dr. Dulupçu da “Antalya, turizmde Türkiye’nin ne kadar gözbebeğiyse Alanya da Antalya’nın gözbebeği. Turizmde çalışma yapılırken çok büyük bir zorluk var. Ürün ne olursa olsun turizmde ürün mekanla ilişkili. Kuzey ‘Almanya’nın Audi’si daha iyi de Güney Almanya’nın Audi’si daha kötü’ demiyoruz. ‘Turizm ürünü’ dediğimizde burada hangi otel, konaklama, restorandan bahsedersek bahsedelim Alanya’dan bağımsız düşünmemiz mümkün değil. Alanya’nın bilinirliği ve tanınırlılığı artarsa buradaki tüm işletmeler de bundan fayda sağlayacak” dedi.

5 YILLIK STRATEJİK YOL HARİTASI BELİRLENECEK

“Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”nin amacı, Alanya turizm sektörünün özellikle konaklama alanında, kümelenme yaklaşımı izlenerek mevcut durumunun incelenmesi, geleceğe yönelik gelişme potansiyeli değerlendirilerek, rekabetçiliği geliştirilmiş ve sürdürülebilirliği sağlanmış bir küme oluşumu için “Kümelenme Stratejik Yol Haritası”nın hazırlanması ile bunun hayata geçirilmesini temin etmek üzere gerekli organizasyonların tasarlanması olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede öncelikle sektörün, konaklama alanında faaliyetlerini sürdüren işletmeleri ile bunlara mal veya hizmet ya da bilgi ve belge sunarak katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşların temsilcileriyle bir dizi görüşmeler ve çeşitli toplantılar düzenlenerek ve bunların sonucunda ulaşılan bulgular esas alınarak ileriye yönelik, ilk yıl ayrıntılı olmak üzere beş yıllık bir dönem için “Stratejik Yol Haritası”nın tasarlanması planlanmıştır. “Alanya Turizm Sektörü Kümelenme Stratejisinin Geliştirilmesi Projesi”, projeyle ilgili etkin sonuçlara ulaşılabilmesi açısından, sektörün turizm konaklama alanında faaliyetlerini sürdüren işletmeler ve bunlarla ilgili paydaşlarla katılımlı ve işbirliğine dayalı bir süreçte yürütülmesi öngörülmüştür.

 




Foto Galeri

‘Kümelenme’ turizmin geleceğine ışık tutuyor
‘Kümelenme’ turizmin geleceğine ışık tutuyor