Turizm Tesisleri Nitelikler Yönetmeliği Değişikliği 24.05.08 T-26885 R.G.

935

24.05.2008 T.li 26885 Sayılı R.G. ile Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi:

 

Yönetmelik ile kısaca;

 

-Üst sınıf için belirlenen puan barajını aştığı için bir üst sınıf verilen üstün hizmet düzeyindeki işletmelerden, ayrıca yeni sınıfa gore hizmet arttırıcı unsurlar istenilmez.

-Doktor ve hemşire hizmeti bulunmayan işletmelerde, ilkyardım sertifikalı personel çalıştırılır.

-Odalara hesaplanacak  yatak adetlerinin belirlenmesinde yeni m2 hesapları tespit edilmiştir.

-Turizm merkezleri ibaresine veya bu bölgeler dışında olup desteklenmeleri Bakanlıkça uygun görülen yerler ibaresi eklenmiştir.

-İşletmeye açılma süresi “Yatırım belgesi verilmesinden itibaren dört yıla kadar olmak üzere Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda toplamı başlangıçta verilen yatırım süresini geçmemek kaydıyla en fazla iki defa uzatılabilir” hükmü gelmiştir.

-Yatırım belgeli olan yatırım süresi sona ermiş ancak bu süre içerisinde yatırım belgesi sure uzatımı veya turizm işletme belgesine geçiş talebinde bulunmamış yatırımlara ilişkin belgeler, dosya incelenmesi sonucunda 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanununun ilgili hükümlerince iptal edilir”

denilmektedir.

 

Yapılan değişikliklerle göze çarpan en önemli iki husus, üst sınıf için belirlenen puanı tutturan turizm tesislerinin önceki yönetmeliğe istinaden bir üst sınıfa geçebilmesi için eğer var ise hizmet arttırıcı unsurları da gerçekleştirmesi gerekiyordu, yönetmelikle bu uygulama kaldırılmış oldu.

 

Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte

                        Değişiklik  Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

Madde 1– 10.05.05 tarihli ve 2005/8948 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Turizm               Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin 10. maddesine aşağıdaki  fıkra eklenmiştir.

  “Üst sınıf için belirlenen puan barajını aştığı için bir üst sınıf verilen üstün hizmet düzeyindeki işletmelerden, ayrıca yeni sınıfa gore hizmet arttırıcı unsurlar istenilmez.”

Madde 2– Aynı Yönetmeliğin 15.maddesinin son fıkrası aşağıdaki  şekilde değiştirilmiştir.

 “Doktor ve hemşire hizmeti bulunmayan işletmelerde, ilkyardım konusunda sertifikalı personel çalıştırılır.”

Madde 3- Aynı Yönetmeliğin 18. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Büyüklüğü banyo dahil kırk m2’ye kadar olan suitler üç yataklı, kırk m2’den büyük suitler dört yataklı olarak kabul edilir.” cümlesi “suit odaların yatak kapasitelerinin hesabında, banyo alanı dahil altmış m2’ye kadar olanlar iki yataklı, banyo alanı dahil altmış m2 üzerinde ve birden fazla yatak odası bulunanlar dört yataklı Kabul edilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde 4- Aynı Yönetmeliğin 19. maddesinin birinci fıkrasının;

a)      (c) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2) Yatak Sayısının yüzde yirmibeşi oranında oturma imkanının, lobide ya da ayrı düzenlenmiş oturma salonunda sağlanması.”

      b)   (d) bendinin (10) numaralı alt bendinde yer alan “birinci sınıf ibaresi ile (e) bendinin (4) numaralı alt bendindeki; “küvet” ve “büyüteçli ayna,” ibareleri madde metninden çıkarılmıştır.

      c)   (e) bendinin (3) numaralı alt bendinde yer alan “en az on adet” ibaresi “en az beş adet” olarak değiştirilmiştir.

Madde 5- Aynı Yönetmeliğin 24. maddesinin son fıkrasının  birinci ve ikinci cümleleri  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Apart otellerin kapasitesinin hesabında oturma alanı dışındaki  yatak odaları dikate alınır. Yatak odalarından 10 metrekareye kadar olan odalar tek yataklı, on metrekarenin üzerinde olanlar iki yataklı olarak düzenlenir”

Madde 6– Aynı Yönetmeliğin 30. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde bulunan “turizm merkezlerinde” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya bu bölgeler dışında olup desteklenmeleri Bakanlıkça uygun görülen” ibaresi eklenmiştir.

 

Madde 7-Aynı Yönetmeliğin 53. maddesinin birinci fıkrasının birinci, ikinci ve dördüncü cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İşletmeye açılma süresi yatırım belgesi verilmesinden itibaren dört yıla kadar olmak üzere yatırımın özellikleri  ve yatırıma başlama koşulları dikkate alınarak  Bakanlıkça belirlenir.

“Ancak işletmeye açılma süresi, belge sahibinin talebi halinde ve Bakanlıkça uygun görülmesi durumunda, toplamı başlangıçta  verilen yatırım süresini geçmemek kaydıyla, en fazla iki defa uzatılabilir.”

“Kısmi turizm işletmesi belgesinde yatırım kapsamında kalan ünitelerin yatırım süresi için yatırım belgesi için açıklanan sürelere ilişkin koşullar geçerlidir.”

 

Madde 8- Aynı Yönetmeliğin 54. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir;

“Yatırım belgeli olan, yatırım süresi sona ermiş ancak  bu sure içerisinde yatırım belgesi sure uzatımı veya turizm işletme belgesine geçme talebiyle başvuruda bulunulmamış yatırımlara ilişkin belgeler, dosya incelenmesi sonucunda, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun ilgili hükümleri uyarınca iptal edilir.”

Madde 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 10-Bu Yönetmelik hükümlerini Külütr ve Turizm Bakanı yürütür