Foto Galeri

Influenza A/H1N1 seminerine yoğun ilgi

796

Halk arasında Domuz Gribi olarak isimlendirilen Influenza A/H1N1 için oteller; çok farklı coğrafyalardan, yaşama kültürleri ve alışkanlıkları çok farklı insanların bir araya geldikleri mekanlar olması nedeniyle yayılmasını kolaylaştıran bir atmosfer sunmaktadır. Bu çerçevede TÜROFED’in, JohnsonDiversey işbirliği ile gerçekleştireceği bu toplantıların ulusal ve sektörel önemi çok daha önem kazanmaktadır.

Derneğimiz tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında sektör mensupları yoğun  ilgi gösterdi.

JohnsonDiversey  Teknik Müşteri Hizmetleri Müdürü Velahaddin Kılıç  Influenza A/H1N1 (Domuz Gribi) hakkında genel bilgi, korunmak için neler yapmalı, vakalarda nasıl bir yol izlenmeli, hangi tedbirler alınmalı hususlarında bilgiler aktardı.

Nisan 2009’da Güney ve Kuzey Amerika’da yeniden ortaya çıkan Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü, Dünya Sağlık Örgütünün, 30 Nisan 2009 tarihinde, “toplumsal seviyede enfeksiyonun ve insandan insana bulaşmanın” belirtildiği 5. Faz Salgın Alarmı vermesine yol açmıştır. Kuş gribinin aksine, yeni grip virüsü ailesi, insandan insana geçebilmektedir. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüslerinin insandan insana geçtiği bildirilmektedir ancak geçmişte bu bulaşma sınırlıydı ve üç kişinin ötesine geçmemişti. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi), domuzlarda devamlı şekilde baş gösteren A tipi grip virüslerinin meydana getirdiği ve domuzlarda görülen bir solunum yolları hastalığıdır.

Söz konusu felakete neden olan virüsün (H1N1) mutasyona uğramış bir form olduğuna inanılıyor. Yeni virüs ailesi, domuz, insan ve kuş gribi virüslerinin melez bir versiyonu, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bunun insandan insana geçebileceğini ancak şiddeti hakkında henüz bir netlik olmadığını söylüyorlar. (28.04.2009).

Konaklama Sektörü bu yeni virüsün tehdidi altında olup, müşteriler için güvenli bir ortamı sağlamak zorundadır. Aksi halde, iş, marka değeri, iş gücü verimliliği kayıpları ve hatta can kaybı olabilir. Temizlik ve hijyen, düzgün korunmanın ve savunma mekanizmasının ilk adımlarını oluşturmaktadır.

JohnsonDiversey ürünleri, Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü H1N1 gibi zarflı virüslere karşı test edilip etkinlikleri kanıtlanmıştır.

El yıkama tavsiyeleri

· El yıkama sıklığının artırılması hastalığın bulaşıcı olmasını önlemede esastır.

· Potansiyel olarak mikroplu yüzeylerle temas ettikten, eldivenleri çıkardıktan, ağız, burun veya gözden çıkan salgılarla (Örn. hapşırdıktan veya öksürdükten sonra) temas ettikten, tuvalete gittikten sonra, başka bir faaliyete geçmeden önce daima ellerinizi iyice yıkayın.

· Soft Care Sensisept H34 gibi yumuşak bir el dezenfeksiyon sabunu kullanın. Bazı kişilerin ciltleri çok hassas olabilir ve cildin tahriş olmasını önlemek amacıyla Dermasoft ve Aquaguard gibi ek ürünler kullanmak isteyebilirler.

· Suyun veya çalışma koşullarının daha çok, daha sık el yıkamaya imkân vermediği durumlarda düzenli el dezenfeksiyonu için Soft Care Alcoplus H500 kullanın.

Genel temizlik ve hijyen önerileri

· Tesislerin günlük olarak kapsamlı şekilde temizleyin. İnsanların yoğun bir şekilde bulunduğu alanları daha sık temizleyin. Elle sıklıkla temas edilen yüzeyler (tezgâh üstleri, yazar kasalar, kapı topuzları, bankolar, telefonlar, asansör panelleri, vb.) iyice temizleyin ve dezenfekte edin.

· Avrupa’da, Suma Bac D10 gibi ürünler Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) gibi virüslere karşı etkilidir. Kullanma suyuyla durulanmak kaydıyla yiyeceklerin temas ettiği yüzeylerde de (Mutfak aletleri, cam eşyalar ve tabaklar hariç) kullanılabilirler. Klor bazlı alternatifler (Suma Tab D4 gibi), temizleme deterjanıyla ön temizliği yapılan yüzeylerde dezenfeksiyon için kullanılır.

· Tabak takımlarını ve mutfak aletlerini sanayi tipi bulaşık makinesinde temizleyin. Normal bulaşık deterjanlarını tavsiye edilen dozlarda kullanın. Son durulama sıcaklığının 80 dereceyi geçmesini sağlayın. Isı ve deterjan kombinasyonu kirlerden arındırma için yeterli olacaktır.

· Müşteri değiştikçe masa örtülerinin değiştirilmesine veya masanın silinmesine de özen gösterilmelidir. En iyisi, yiyecekle temas eden alanların temizliğinde kullandığınız prosedürü takip edin.

· Ortak lavabolar ve tuvaletler günde en az bir defa iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Yine, elle temas edilen yüzeylere özel özen gösterilmeli ve temizlik sıklığı artırılmalıdır.

· Yer protokolünde değişiklik yapılmasına gerek yoktur (Deterjan solüsyonuyla ıslak paspas veya kirlendiğinde kombine yer yıkama makinesiyle temizlik; halıların düzenli olarak elektrik süpürgesiyle alınması, gerektiğinde şampuanlanması gerekir).

· Temizlik ve dezenfeksiyon sırasında evde kullanılan eldivenleri kullanın. Temizlik öncesi ve sonrasında, ayrıca depo, hazırlık ve servis alanları arasında gidip gelirken eldivenleri değiştirin ve elleri yıkayın.

· Çift kova tekniği, temizleme solüsyonunun sıkça değiştirilmesi, püskürtme bazlı uygulamalar ve renk kodlu aletlerin kullanılması tesis dâhilinde mikrobun yayılmasını önler.

· Giysiler, sofra örtüleri, paspaslar, havlular ve diğer çalışma bezlerinin günlük olarak yıkanması gerekir. Toplama ve taşıma için tek bir kapalı çamaşır torbası kullanın. Çamaşırhane personeli çamaşırları ayırırken eldiven kullanmalıdır.




Foto Galeri

Influenza A/H1N1 seminerine yoğun ilgi